Normal Doğum Eylem Planı Kapsamında ‘’Doğal Olan Normal Olandır’’ Kamu Spotu ile Gebelerimizi Doğum Hakkında Bilgilendirdik
Sezeryan ile doğum oranlarının giderek artmakta olduğu ülkemizde Sağlık Bakanlığının başlattığı Vajinal doğuma teşvik kapsamında Hastanemizde Kadın Doğum Servisi ebe ve hemşireleri ile poliklinik binamızda Doğum standınımızı açtık. DSÖ’nün makul kabul ettiği sezeryan oranı yüzde 15 iken ülkemizdeki veriler bu oranın çok çok üzerinde olduğu neredeyse iki çocuktan birinin sezeryan ile doğduğunu görmekteyiz, oysaki Sezeryan tercih edilen bir doğum şekli değil aksine ‘’ acil bir kurtarma operasyonu’’ dur. Bu bağlamda “Doğal Olan Normal Doğum” temalı normal doğumu özendirmek, teşvik etmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik ve Hemşirelik bölümünün de desteği ile 3 gün boyunca hastanemizde gebe polikliniğinden hizmet alan tüm gebelerimizle doğumu konuşmak için dogum standı açtık. Stantta MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hanife Nurseven ŞİMŞEK, Hafsa Sultan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Sorumlusu Uzm. Hemşire Meral TUTAV ve Uzm. Ebe Özgen ERDENİLGEN, Hemşirelik bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Aslı KARAKUŞ SELÇUK, Dr. Öğr. Üyesi Nicole ESMERAY, Ebelik ve Hemşirelik Bölümü öğrencileri görev aldı. Doğum Standına Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyhun KÜRŞAT, Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmet TOPÇU, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal KUŞÇU, Sağlık Hizmetler Müdürlüğü ve MCBÜ Ebelik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Nurseyn Bolsoy ve MCBÜ Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı. Prof.Dr. Emre YANIKKEREM ve sağlık profesyonelleri ziyaretleri ile destek verdi.
Poliklinik binamızda bulunan NST odasındaki eğitim ekranına Sağlık Bakanlığı'nın Kamu spotu olarak yayınladığı "Normal doğum konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi" videosunu NST için gelen gebelerimizin izlemine sunduk ve sunmaya devam ediyoruz. Bunun yanısıra doğumda ebe desteğinin kadınların doğum sürecinde, doğum ağrısı ve doğum korkusu ile baş etmelerinde anahtar rol olduğunu savunduk. Başvuran tüm gebelerimize, örnek bir doğum çantası içeriği, emzirme ve anne sütü, doğumun başlama belirtileri ve acil durumlar, doğum sürecinde yapabilecekleri nefes ve doğumu kolaylaştırıcı egzersizler hakkında bilgilendirdik. Standımızın ikinci günü Kadın doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Kemal Kuşçu önderliğinde, anabilim dalımızın kadın doğum asistanlarından Dr. Muzaffer AYDOĞDU ve Dr. Nihan Kandemir, emzirme hemşiremiz Uzm. Hemşire Seda ERDOĞAN, Uzm.Hemşire Meral TUTAV ve Uzm. Ebe Özgen ERDENİLGEN tarafından gönüllü katılım sağlayan gebelerimize doğum, doğum ağrısı ile baş etmede ilaç dışı yöntemler, emzirme ve anne sütü konulu seminer vererek daha kapsamlı bilgilenmelerini sağladık. Ayrıca Üniversitemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Aslı Göker ‘’Keyfi Sezeryane dikkat; Anne-bebek bağının kurulması güçleşiyor’’ konulu röportajını gerçekleştirerek isteğe bağlı sezeryan doğumların dezavantajları, vajinal doğumun avantajları ve doğumde ebe desteğinin önemini vurgulamıştır.