Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Triyaj Alanı’nın açılış töreni, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz’in teşrifleriyle, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Yunusemre Kaymakamı Atilla Kantay, Yunusemre Belediyesi Başkan Yardımcısı Dilşat Ulaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kıvanç Günhan, Prof. Dr. Mustafa Kazaz, Prof. Dr. Ramazan Gökbunar, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Bora Canbula, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Asena Gülova, Doç. Dr. Fehmi Bardak, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kâmil Vural, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Seyhun Kürşat, Başhekim Yardımcıları Doç. Dr. Burcu Artunç Ülkümen, Doç. Dr. Oktay Üçer, Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı ve hastane personelinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Koronavirüs şikâyeti ile başvuran hastaları, diğer sağlık problemleri olan hastalardan izole etmek ve virüsün yayılmasını önlemek amacıyla düzenlenen, Hafsa Sultan Hastanesi Triyaj Alanında, covid-19 şüphesi yüksek olup, belirti gösteren hastalardan numune alınarak tetkikler yapılmakta, gelen sonuçlara göre evde ilaçla izole ya da yatarak tedavi kararı verilmekte.
Törenin açılışında Rektör Ataç, “Pandemi mart ayında başladı. Bu süreçte örneklerin hızla alınıp, aynı hızla sonuca ulaştırılması gerekiyordu. Hastanemiz PCR çalışmalarına başlamadan önce Manisa’daki örneklerin sonucu 3 günde geliyordu. Mart ayındaki girişimlerimizle, öncelikle hastanemizdeki PCR cihazlarını derledik. Bölgede tek virolog olan Tıp Fakültemiz Tıbbı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sayın Sinem Akçalı’nın 5 asistanı ve donanımlı 8 teknisyeni ile beraber bu işi yapabileceğimiz kanaati oluşunca, Sağlık Bakanlığından gerekli izinleri alarak, nisan ayında 175 numuneyle örnek almaya başladık” şeklinde konuşarak sözlerine şöyle devam etti;
“Bugün geldiğimiz noktada, yaklaşık olarak günlük 2 bin veri kapasitesiyle çalışıyoruz. 220 bin’in üzerinde örnek alındı. Hastanemiz covid-19 polikliniği, 24 saat hizmet vererek, alınan herhangi bir örneği maksimum 5, minimum 3 saat aralığında sonuçlandırabiliyor” açıklamalarında bulundu.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, “Vaka sayılarının hızla artış gösterdiği kış aylarında hizmet verecek ve bulaş mesafesini minimize edecek alana olan ihtiyacımız, açılışını gerçekleştirdiğimiz Triyaj alanıyla, işleyişin daha hızlı olması sağlanarak, hastalara bu alanda en kısa sürede sağlıklı sonuç alma imkânı sunulmuştur. Emeği geçen tüm personelimize teşekkür ediyor, Manisa’mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Tüm halkımıza sağlıklı günler dilerim” ifadelerine yer verdi.
MCBÜ Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinem Akçalı konuşmasında; “Arkadaşlarımızla birlikte fedakârca çalışarak, Manisa’mıza en iyi şekilde hizmet vermek için yoğun bir tempo ile çalışıyoruz. Bizi destekleyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç ve nezdinde tüm yönetim kademesine, her konuda yanımızda olan Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’ne ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Törende Manisa Valisi Yaşar Karadeniz “Enfekte olmuş hastalarımızın veya temaslıların testlerinin kısa sürede alınarak neticelendirilmesi ve bunların içinde enfekte olanlar varsa karantina ve tedavi süreçlerinin en kısa sürede başlatılması oldukça elzem. Bu ne kadar çabuk yapılırsa kişinin virüsü başkalarına bulaştırmasının da önüne geçmiş oluruz. Bu anlamda hem Tıp Fakültesinde hem de Sağlık Müdürlüğümüzde numune alma ve bu numunelerin PCR cihazında incelemelerinin yapılarak kısa sürede neticelendirilmesini önemsiyoruz. Bu nedenlerle, burada yapılan bu çalışmayı kıymetli buluyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, törene katılan protokol üyeleri triyaj alanında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.