21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

İlan Tarihi:23.9.2022 09:58:00
Güncelleme Tarihi:12.5.2023 14:14:00
 

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

“Alzheimer Hastalığı”, bir bunama(demans) türüdür. Uluslararası Alzheimer Hastalığı Derneği’nin 2020’de yayınladığı rapora göre dünyada yaklaşık 55 milyon bunama hastası bulunmakta, bu sayının 2050’de 139 milyona yükselmesi beklenmektedir.  1994’de 21 Eylül “Dünya Alzheimer günü”, 2012’de ise Eylül ayı “ Dünya Alzheimer Ayı” olarak ilan edilmiştir. Bu günde ve ayda bunama ve Alzheimer hastalığı hakkında farkındalığı arttırmak, hastalığı tanıtmak, hasta ve bakım veren yakınların yaşam kalitesini arttırmak ve toplumsal desteği sağlamak için etkinlikler düzenlenmektedir.

Bunama, zihinsel işlevlerde ilerleyici ve günlük yaşam aktivitelerini bozan bir kaybın olmasıdır. Bunamanın birçok nedeni vardır. En sık neden Alzheimer hastalığıdır. Üç bunamış hastanın ikisi Alzheimer hastasıdır. Alzheimer hastalığının ilk belirtisi genellikle unutkanlıktır. Daha sonra konuşma, hesap yapma, anlama, beceri, adres bulma, muhakeme etme gibi diğer zihinsel işlevlerde de bozukluk eklenir. Genellikle orta evrede sinirlilik, huysuzluk, şüphecilik, amaçsız tekrarlayan hareketler, olmayan şeyleri görme gibi psikiyatrik belirtiler eklenir En sonunda da idrar-dışkı kaçırma, yürümede, ellerini kullanmada, yutmada bozulma olur ve nihayetinde hasta yatağa bağımlı hale gelir. Diğer bunamalarda bu bulguların hepsi olur ama ortaya çıkma sırası farklıdır genellikle. Ama gelinen son nokta aynıdır.

Bazı bunamalar tedavi edilebilir nedenlere bağlıdır. Bu nedenle bunama düşünülen hastalara tetkik yapılması ve erken evrede altta yatan hastalığın tanısının konulması önemlidir. Alzheimer hastalığının henüz kesin tedavisi bulunamamıştır. Ancak bazı belirtilerde kısmi düzelme yapan ve ilerlemesini yavaşlatan ilaçlar vardır. Bunama sadece kişiye değil, aile ve topluma da ciddi bir hastalık yükü yüklemektedir. Hastalığı kısmen de olsa baskılamak hem hasta hem de ailenin yaşam kalitesini arttırır.

Bunama ve Alzheimer hastalığı ile ilgili faaliyetlerde Alzheimer dernekleri başı çekmektedir. Türkiye Alzheimer Derneği 1997 yılında kurulmuştur. Türkiye genelinde 18 şubesiyle hizmet vermektedir. Manisa şubesi de 12.07.2021 tarihinde resmen kurulmuştur. Bu derneklerin asıl sahibi sivil toplumdur. Hasta yakınları, gelecekte bu hastalığa yakalanma riski olan sağlıklı kişiler, sağlıkçılar, yerel yönetimler, üniversite, ilgili devlet kuruluşlarının işbirliği ile dernek güçlenecek, toplumu bilinçlendirecek, hasta ve yakınlarına destek sağlayacaktır. Hastalarımız ve yakınları ile buluşacağımız dernek binamızın açılışı yakında yapılacaktır. Türkiye Alzheimer Derneği Manisa şubesi ve genel merkezin sosyal medya hesaplarından dernek hizmetleri, hastalıkla ilgili bilgiler, sosyal aktiviteler ve aktivite ilanları takip edilebilmektedir.

               

                            Türkiye Alzheimer Derneği Manisa Şubesi Başkanı

                                             Prof.Dr.Hatice Mavioğlu

 

Manisa Facebook: Türkiye Alzheimer Derneği Manisa Şubesi,                                                             

Manisa İnstagram: alzheimerdernegimanisa,                                                                                          

Merkez Web: https://www.alzheimerdernegi.org.tr                                                                                        

Dernek Adresi: Mimar Sinan Mah. 2507 sok. NO:13/1 MANİSA

 

YdsMXXpd
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr